Μ. Χατζηγιαννάκης: Καλωσορίζουμε την υιοθέτηση της άποψής μας για παράταση των αιτήσεων του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης” από τον κ. Πέτσα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Μ. Χατζηγιαννάκης: Καλωσορίζουμε την υιοθέτηση της άποψής μας για παράταση των αιτήσεων του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης” από τον κ. Πέτσα

Καλωσορίζουμε τον κ. Πέτσα στον κόσμο του ορθολογισμού και χαιρετίζουμε την απόφασή του να δώσει και άλλη παράταση στις αιτήσεις για το πρόγραμμα Αν. Τρίτσης, αντιλαμβανόμενος ότι η αντιπολιτευτική μας κριτική δεν ήταν για τα μικροπολιτικά τσιτάτα αλλά για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων των δήμων για ένταξη έργων στο πρόγραμμα Αν. Τρίτσης, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. 
Σε σχετική ανακοίνωσή μας, επισημαίναμε τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του προγράμματος, καθώς το ΥΠΕΣ παρέτεινε την προθεσμία μόλις για ένα μήνα, τη στιγμή που ακόμα εκκρεμούσε -και εκκρεμεί μέχρι σήμερα- η έκδοση της ΚΥΑ που θα ορίζει το πλαφόν ένταξης έργων και οι δήμοι να αδυνατούν να υποβάλλουν οποιαδήποτρ πρόταση. Σε απάντησή του τότε ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι κινδυνολογεί και ότι “αναπαράγει μίζερα, μικροπολιτικά τσιτάτα”. 
Σήμερα, ακριβώς μία εβδομάδα μετά και σε σχετική αναφορά μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης -αφού η ΚΥΑ δεν έχει ακόμα εκδοθεί- ο κ. Πέτσας προανήγγειλε αφενός ότι η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί και περιμένει να πάρει ΦΕΚ και αφετέρου την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων από τους δήμους και πέραν της 30ης Απριλίου.
Χαιρόμαστε που αντιλαμβάνεται εμπράκτως πως τα όσα αναφέραμε εφτά μόλις μέρες πριν δεν τα είπαμε κινούμενοι με μικροπολιτικά κίνητρα, αλλά από ειλικρινή αγωνία, βλέποντας ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο όπως ο Φιλόδημος (σήμερα Αν. Τρίτσης) να απενεργοποιείται λόγω αστοχιών της κυβέρνησης της ΝΔ.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. Εφόσον έγινε η αρχή, καλό θα ήταν ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών να ενστερνιστεί και την παρατήρησή μας ότι δεν θα πρέπει στους συνολικούς πόρους του προγράμματος να συμπεριληφθούν έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στον Φιλόδημο, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, αποκλείοντας του Δήμους της Περιφέρειας από το πρόγραμμα Αν. Τρίτσης.
Αυτό συνιστά αφενος αδικία γιατί οι περιφερειακοί δήμοι έχουν αρμοδιότητα έργων ύδρευσης και αποχέτευσης σε αντίθεση με τους Δήμους Αθηνας - Θεσσαλονίκης και αφετέρου υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αφού μόνον η αποκεντρωμενη διοχέτευση πόρων μπορεί να πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages