Προσκυνηματική επίσκεψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Προσκυνηματική επίσκεψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄ επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος με σκοπό προσκυνηματικό, συνοδευόμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
Η πρώτη στάση της προσκυνηματικής αυτής επισκέψεως ήταν το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο, όπου ο Μακαριώτατος ασπάσθηκε το ιερό και θαυματουργό Σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου, δύο μόλις ημέρες πριν την εορτή του.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο άγιο Χαλκίδος στο Ιερό Προσκύνημα, όπου είχε μάλιστα τη ευκαιρία να θαυμάσει και το εντός των προσεχών ημερών ολοκληρούμενο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Ι. Προσκυνήματος, το οποίο δημιουργήθηκε στον Παλαιό Ξενώνα, έναντι του Ι. Ναού και θα φιλοξενεί τα ιερά σεβάσματα των Προκοπιέων προσφύγων.

Η επόμενη επίσκεψη έγινε στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης, όπου η υπό την πολυσέβαστη Γερόντισσα Φεβρωνία ιερά Αδελφότητα υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο και του παρέθεσε την καθιερωμένη μοναστηριακή φιλοξενία, ενώ και ο Μακαριώτατος με την χαρακτηριστική απλότητα και την ευγένειά του συζήτησε με τις Μοναχές για ζητήματα της Ιεράς Μονής και ευρύτερα πνευματικά θέματα.
Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος ξεναγήθηκε από τον άγιο Χαλκίδος στους χώρους της Ι. Μονής, προσκύνησε τα ιερά Λείψανα που ως πολύτιμο θησαυρό κατέχει το Μοναστήρι, ενώ παράλληλα θαύμασε γι’ ακόμη μία φορά και το περίφημο Καθολικό, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τις οποίες από την νεότητά του είχε ιδιαιτέρως μελετήσει.
Μετά την αναχώρηση από την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου και περνώντας μέσα από την γραφική Κωμόπολη της Λίμνης, ο σεπτός Προκαθήμενος της Αγιωτάτης Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος με τους συνοδούς τους, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις Ροβιές.

Εκεί, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης και η ασκμάζουσα Αδελφότητα της Ι. Μονής υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο και εντός του Καθολικού, πραγματοποιήθηκε Ιερά Δέηση, στο τέλος της οποίας εψάλη και το Πολυχρόνιον του Μακαριωτάτου.
Μετά την Δέηση, ο Μακαριώτατος, καταφανώς συγκινημένος προσκύνησε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ, ενώ έβγαλε το Αρχιερατικό του Εγκόλπιο και  το εναπέθεσε στην Ιερά Εικόνα του Οσίου Ιακώβου και στη συνέχεια προσκύνησε τον τάφο του Οσίου Ιακώβου και μετέβη στο μοναχικό Κελλί του.
Στο Αρχονταρίκι συνομίλησε με απλότητα με τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, τον Ηγούμενο π. Γαβριήλ και τους πατέρες, ενώ πολλοί ευλαβείς προσκυνητές της Ι. Μονής ζήτησαν και έλαβαν την ευχή του.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος κατευθύνθηκαν στη Στενή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου στα όρια Στενής και Λούτσας, επισκέφθηκαν τον Ι. Ναό της Παλαιοπαναγιάς Κάτω Στενής, στον οποίο τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς με συνεργάτες του και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Διρφύων Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

Ο ιστορικός αυτός Ιερός Ναός είχε γίνει στόχος αρχαιοκαπήλων το 1978, αφού τέσσερις τοιχογραφίες με τους Αγίους Ερμόλαο, Νικήτα, Μακάριο τον Αιγύπτιο και Νέστορα εκλάπησαν και είχαν χαθεί για αρκετά χρόνια, ώσπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν το 2006 σε γκαλερί στη Βασιλεία της Ελβετίας και το 2010 επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο.
Πριν από την κλοπή, η μόνη φωτογραφική απεικόνιση των τοιχογραφιών είχε αποτυπωθεί στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του τότε αρχιμανδρίτου και νυν Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου «Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας», το οποίο είχε εκδώσει το Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Αυτή η μελέτη, δημοσιευμένη το 1971, βοήθησε καθοριστικά στον εντοπισμό και ταυτοποίηση των τοιχογραφιών.
Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε οι τοιχογραφίες να επιστρέψουν στην Τοπική Εκκλησία της Χαλκίδος, όπου και κανονικά ανήκουν, αφού μάλιστα, το νέο Μουσείο στο Προκόπι, έχοντας όλες τις απαραίτητες άδειες του Υπουργείου Πολιτισμού, πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας για την διαφύλαξη και έκθεσή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο για την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολή μας, τόνισε το σπουδαίο ενδιαφέρον του για τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία όλης της Ελλάδος, καθώς και τον σεβασμό και την ευλάβεια που τρέφει προς τους Αγίους και τα σεβάσματα της Πίστεως εν γένει, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ιδιαίτερη υιική αγάπη και τον σεβασμό που τρέφουν οι κάτοικοι της Εύβοιας προς το πρόσωπό του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας και τα οποία δεν παύουν να εκδηλώνουν  διαρκώς κάθε φορά που επισκέπτεται τον Τόπο και την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.
Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Παππάς και Χρήστος Βασιλείου
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages