Στη σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών για τις πληγείσες περιοχές η Δήμαρχος Χαλκιδέων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Στη σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών για τις πληγείσες περιοχές η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Το κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων συνόδευσε χθες, Τρίτη 11 Αυγούστου η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα για την αποτίμηση των ζημιών, που υπέστησαν οι τρεις γέφυρες του Ληλαντίου και η ευρύτερη περιοχή από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου.  Μετά την επίσκεψη, ακολούθησε σύσκεψη κατά την οποία η Δήμαρχος έθεσε τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν καθώς και αιτήματα σχετικά με τις οικονομικές ελαφρύνσεις των πληγέντων αλλά και των κατοίκων όλου του Δήμου, που τυχόν επλήγησαν.
“Σε στιγμές πραγματικά δύσκολες και τραγικές, η διάθεσή σας και η στάση σας κατά την επίσκεψη μας με γέμισε πραγματικά αισιοδοξία, ειδικά ως προς τα μεγάλα έργα της παράκαμψης της Χαλκίδας, του Βασιλικού και των Ψαχνών κατ’ επέκταση. Έργα που το ξέρετε πλέον, ότι όχι μόνο θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα ανάπτυξης αλλά θα ενισχύσουν το ζητούμενο των καιρών, την πολιτική προστασία και τον τρόπο που αυτή πρέπει να λειτουργήσει. 
Θα ξεκινήσω από το χαρτοφυλάκιο του κ. Καραμανλή, προκειμένου να παρουσιάσω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Χαλκιδέων αυτή τη στιγμή, λόγω της θεομηνίας. Όπως διαπιστώσατε κι εσείς κατά την επίσκεψή σας, έχουμε μία ολοσχερώς κατεστραμμένη γέφυρα και δύο που πρόκειται να αποκατασταθούν. Έχουμε ένα χωριό, αυτό των Φύλλων, που αυτή τη στιγμή είναι παντελώς αποκομμένο στην επικοινωνία του. Έχουμε δρόμους, σε όλο τον Δήμο Χαλκιδέων, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά κομμένοι στα δύο, κατεστραμμένους δημοτικούς δρόμους που κατά τις εκτιμήσεις της Τεχνικής μας Υπηρεσίας η αποκατάστασή τους συνολικά και με τους αγροτικούς δρόμους που είναι ολοσχερώς κατεστραμμένοι,  ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.  Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθούν έκτακτα κονδύλια για άμεση αποκατάσταση αυτών των καταστροφών, ώστε να μην υπάρχουν αποκομμένες περιοχές και οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους και ιδιαίτερα οι πληγέντες.  Χρειάζεται να βρεθούν μηχανήματα, καθώς παρά την αμέριστη βοήθεια και συνδρομή της Περιφέρειας, η δύναμη αυτή και του Δήμου Χαλκιδέων δεν φτάνουν. Επιπλέον, υπάρχουν τόνοι λάσπης σε οικίες, δρόμους, επιχειρήσεις, οι οποίοι πρέπει να καθαρίζονται.
Μείζον, επίσης, θέμα είναι ότι έχουμε μια ακτογραμμή παντελώς κατεστραμμένη, δύο παραλίες οι οποίες έχουν εξαφανιστεί. Βέβαια ανακοινώθηκε και χθες από τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο μια έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ και τον ευχαριστούμε γι’αυτό αλλά σε καμία περίπτωση αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν για να τις φέρουμε στην προτεραία κατάσταση. 
Επιπρόσθετα, έχουμε δύο γήπεδα, ένα στα Φύλλα και ένα στο Βασιλικό τα οποία δεν υπάρχουν καν πλέον. 
Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα, πολλές οι ζημιές, σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια προκειμένου να αντιληφθείτε το μέγεθος των καταστροφών.
Κι ερχόμαστε στο μεγάλο ζήτημα, τον ποταμό Λήλαντα, ένα θέμα που κρίνεται επιβεβλημένο να λυθεί. Δεν τολμώ να σκεφτώ ότι μπορεί να ξαναζήσουμε αντίστοιχη ή μικρότερης έκτασης καταστροφή από αυτή που βιώνουμε αυτές τις μέρες. Χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα τα οποία να ξεκινάνε από τις πηγές στον Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων μέχρι τις εκβολές του στον Δήμο μας. Πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών με την Περιφέρεια και τους Δήμους, να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση για τη διευθέτηση του ποταμού και την οριστική επίλυση του προβλήματος. Κι αν χρειαστεί θα βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο, ώστε ουσιαστικά στις εκβολές του Λήλαντα να γκρεμιστούν όλες τις παράνομες κατοικίες, αποζημιώνοντας βέβαια τους ανθρώπους αυτούς. Παράλληλα, ο Λήλας μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος και ευεργετικός για τον τόπο και συγκεκριμένα για τη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, η οποία έχει αστικό ιστό αλλά έχει το εύφορο Ληλάντιο πεδίο που ανέκαθεν και με τις αμπολές ποτιζόταν από τον Λήλαντα. Ήδη η Περιφέρεια έχει υπογράψει τη σύμβαση  και μπαίνει εργολάβος για το μεγάλο έργο στο Καλαπόδι για τη διευθέτηση του Λήλαντα, ενώ κι εμείς ως Δήμος εκπονούμε μελέτη για 15 χιλιομέτρα αμπολές, οι οποίες σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα θα δώσουν διέξοδο και στο νερό του Λήλαντα. Πρόκειται για μεγάλα έργα υποδομών και οπωσδήποτε θέλουμε στήριξη κύριε Καραμανλή, διότι εμείς ως Δήμος δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε. 
Κλείνοντας, απευθύνομαι σε εσάς Υπουργέ κύριε Σταϊκούρα, προκειμένου να σας θέσω κάποια ζητήματα για την ανάκαμψη των πληγέντων περιοχών και των κατοίκων τους. Καταρχήν, σε συνέχεια αυτού που ανέφερε και ο κ. Περιφερειάρχης, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του εκτάκτου επιδόματος και θερμή παράκληση να καταβληθεί άμεσα ένα πρώτο έκτακτο επίδομα, χωρίς να χρειάζεται να γίνει καταγραφή από τις επιτροπές. Υπάρχουν λίστες στον Δήμο στις οποίες καταγράφουμε τους πληγέντες και θέλουμε τη δική σας βοήθεια με μια έκτακτη νομοθετική ρύθμιση. Φυσικά, ζητούμε την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για το 6μηνο κατά το οποίο ο Δήμος έχει κυρηχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι εδώ θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Χαλκιδέων έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ οικιστικά ώστε να είναι ενοποιημένες οι Ενότητες. Η επιχειρηματική δραστηριότητα λειτουργεί σε όλο τον Δήμο ως αλυσίδα και αιτούμαι οποιοδήποτε μέτρο λάβετε σε επίπεδο ελαφρύνσεως να ισχύει για ολόκληρο τον Δήμο. 
Επιπρόσθετα, ζητούμε αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών, είτε επισπεύδεται από τράπεζες είτε από ιδιώτη. Και βέβαια, πέρα από την ευέλικτη δυνατότητα στη λήψη κάποιου δανείου, θα θέλαμε να μπορέσουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να έχουν περισσότερες ρυθμίσεις στα υπάρχοντα δάνειά τους για το τρέχον διάστημα καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αποπληρωμές οφειλών. 
Ελπίζουμε σε εσάς και στηριζόμαστε πάνω σας, καθώς όσο οι μέρες περνάνε τα προβλήματα γιγαντώνονται.”, ανέφερε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων.
Γραφείο Τύπου

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages